marți, 6 octombrie 2009

STANLEY KUBRICK

« Toata lumea recunoaste ca era cel mai bun si totusi simt ca asta nu e de ajuns » ( Jack Nicholson)

« Stanley se reinventa la fiecare film pe care il facea. Ca regizor, pentru mine, era o ilustrare conceptuala a conditiei umane. » (Steven Spielberg)


Filme vazute : The Killing (1956) * Paths of Glory (1957) * Spartacus (1960) * Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964) * 2001: A Space Odyssey (1968) * A Clockwork Orange (1971) * The Shining (1980) * Full Metal Jacket (1987) * Eyes Wide Shut (1999).

OBIECTIV : A castigat peste 30 de premii internationale. De patru ori nominalizat la Oscar pentru regie ( 1965, 1969, 1972, 1976) si de trei ori pentru cel mai bun film ( 1965, 1972, 1976). A castigat premiul Oscar pentru efecte speciale (1969), premiul Academiei Britanice de film pentru regie ( 1976), Premiul criticii la Venezia (1999). A primit in 1999 un premiul special pentru intreaga cariera de « excelenta in film » din partea Academiei Britanice de Film si Arta Teatrala si un premiul pentru intreaga cariera din partea Sindicatului regizorilor americani de film (1997). De asemenea a primit « Leul de Aur » pentru intreaga cariera la festivalul de film de la Venezia (1997)

SUBIECTIV : Cel mai spectaculos lucru pe care il regasim in toate filmele lui Kubrick este atentia pentru detaliu. La Kubrick detaliul incepe de la faza de proiect si scenariu, pana la lumina, efecte speciale, alegerea muzicii, montaj sau imagine. Inceputurile sale in domeniul fotografiei si pasiunea pentru sah s-au alaturat firii boeme, introvertite si foarte minutioase a marelui regizor, oferind cinematografiei o personalitate care s-a apropiat prin filmele sale cel mai mult de ideea de perfectiune. Modul in care isi alegea subiectele, anii petrecuti pentru a studia si a lucra asupra fiecarui detaliu au facut ca in aproape 50 de ani de cariera sa fie oferite publicului doar 13 filme semnate de regizorul obsedat de perfectionism.. Toate insa au creat puncte de referinta in genurile cinematografiei, de la filmul de razboi la filmul horror, de la satira politica la cea sociala, de la filmul science-fiction la drama sau la filmul noir. As spune ca nici un gen important al filmului nu a ramas neatins de geniul regizoral al maestrului Kubrick si in toate a creat standarde aproape de neatins.
Filmele lui Kubrick reprezinta fiecare in parte o poveste dificil de exprimat in cuvinte. Imaginile fiecaruia iti raman in minte, se lipesc de sufletul spectatorului care devine pe nesimtite un fan al lui Stanley Kubrick. Combinatia intre imagine si muzica atinge uneori efecte surprinzatoare, alteori pare menita sa atraga printr-o simbioza artistica perfecta. Atentia spre detaliu si exactitate stiintifica sunt remarcabile in « 2001 : Space Odyssey » (1968) unanim recunoascut de critica drept cel mai bun film SF al istoriei, iar de lumea stiintifica drept cel mai exact contruit vreodata.
In filmele lui Kubrick viata este privita mereu cu o usoara tenta ironica, iar ceea ce atrage este tocmai suprapunerea acestei viziuni pestre atractia regizorului spre partea intunecata a sufletului uman. Lipsa de empatie, cruzimea, degenerarea psihica, violenta si pervertirea umanitatii sunt lait-motive caracteristice personajelor din filmele sale.
Provocator si rebel, artistul Kubrick a dezvoltat in filmele sale remarcabile povesti ce se tranforma cu ajutorul imaginilor in piese de colectie, recunoscute ca valori ale artei cinematografice. Daca un regizor merita cu adevarat studiat si aprofundat pana in detaliu acesta este Kubrick.
De altfel , regizorul a ramas recunoscut si prin faptul ca prefera sa filmeze scenele din numeroase unghiuri, pozitii, mereu cautand alte detalii si dand montajului un rol esential in configurarea filmelor sale, consumand astfel de 10 ori mai multa pelicula decat erau standardele normale acceptate in bransa producatorilor de film. Kubrick insa nu a compromis niciodata ideea sa despre arta cinematografica, a ramas mereu altfel decat toti ceilalti : un artist ce a atins perfectiunea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu