luni, 5 octombrie 2009

CHARLES SPENCER CHAPLIN


Eliminaţi formatarea din selecţie Charlie Chaplin a fost cel mai mare actor de comedie a filmului mut.(Buster Keaton)

Ador sa umblu prin ploaie fiindca atunci nu mi se vad lacrimile. (Charles Chaplin)

Filme vazute: The Vagabond ( 1916) * The Immigrant (1917) *A Dog's Life (1918) * The Kid (1921) * The Pilgrim (1923) * The Gold Rush (1925) * The Circus (1928) * City Lights (1931) * Modern Times (1936) * The Great Dictator (1940) * Monsieur Verdoux (1947) * A King in New York (1957).

OBIECTIV: Charles Chaplin intruchipeaza in cel mai inalt grad esenta filmului – arta secolului al XX-lea. Comediile sale sunt si vor ramane probabil pentru totdeauna cele mai importante realizari ale genului in istoria cinematografiei.
In 1972 i sa acordat Premiul Oscar pentru intreaga cariera pentru « influenta incalculabila la tranformarea filmului in principala forma de arta a secolului ». In acelasi an primeste « Leul de Aur » pentru intreaga cariera la Venezia. A castigat un Oscar onorific (1929) si un Oscar pentru muzica de film(1973)

In 1975 regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii l-a inobilat, acordandu-i titlul de "sir".

SUBIECTIV: Chaplin este pentru spectatorii de ieri si de azi cel mai cel mai cunoscut personaj al istoriei filmului :vagabondul, cu mustacioara neagra, hainele vechi, baston si palarie, pantalonii rupti si foarte largi, pantofii exagerati de mari, mersul hazliu si o mimica expresiva.
Prezenta sa in personajul pe care l-a facut celebru pana la identificare, ascunde insa adevarata forta a artistului Chaplin : regizor, producator, scenarist, compozitor. Un complex de atribute care au transformat un talent extraordinar intr-un geniu ( poate singurul in istoria artei cinematografice ) cu o popularitate fantastica.
Chaplin creaza o lume aparte : comicul de situatie, comicul fizic si cel expresiv ( mimic) provoaca o avalansa de buna dispozitie, un vulcan de rasete. Fiecare dintre filmele sale iti da senzatia genialitatii umorului, incontrolabil si mereu imprevizibil. In Chaplin insa exista nu doar dorinta de a starni rasul de a fi un clovn, ci si aceea de a ascunde cu o finete deosebita mesaje adanci, profunde. Revolta sa fata de nedreptatile societatii, de injustitia sociala a capitalismului sunt evidente la o privire mai atenta asupra operei sale. Uneori acestea sunt atat de coplesitoare incat pare ca incredibilul sir de gaguri, de situatii comice din filmele sale nu sunt decat pretextul unui protest anti-sistem.
Personajul sau ramane insa mereu in centrul atentiei, devenind o icoana a unei constiinte profund umaniste. In ciuda « eforturilor » societatii de a-l dobora, Vagabondul ramane acelasi : optimist, atent la nevoile celor slabi, luptand impotriva autoritatii impuse, incercand sa supravietuiasca cu demnitate incercarilor pe care viata i le pune in cale.
Dragostea este mereu prezenta in comediile lui Chaplin. Vagabondul se indragosteste usor, dar dovedeste mereu altruism, devodament, loialitate fata de femeia iubita. Sentimentul devina o forta care il motiveaza, ii stimuleaza dorinta de a iesi victorios. Lupta sa este simbolul luptelor noastre,
Niciodata comedia nu a ascuns atata drama. Chaplin redefineste pentru totdeauna filmul, il transforma in arta, imbinand perfect popularitatea fantastica a comediei cu impactul serios al mesajului dramatic.
Chaplin are insa si marele merit de a dovedi ca si in cazul filmului pot exista spirite complete, totale, sintetizatoare. Chaplin a si produs majoritatea filmelor regizate de el, a dezvoltat propria viziune asupra tehnicilor de filmare, asupra modului de prezentare a comicului si a tragicului, a compus muzica si a avut un impact direct in toate aspectele creatiei sale. Se poate vorbi despre el ca despre primul autor al istoriei filmului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu