vineri, 14 ianuarie 2011

Oscar's 2011 "TRUE GRIT" regia Joel si Ethan Cohen

In 1969, westernul « True Grit » ii aducea lui John Wayne singurul premiu Oscar din lunga sa cariera. Legenda a genului western, impozant si necrutator in rolul serifului Rooster Cogburn, Wayne intruchipa esenta cuceritorului Vestului Salbatic. Dupa mai bine de 40 de ani, fratii Ethan si Joel Cohen, revin in 2010 cu un remake dupa filmul lui H.Hathaway. Incontestabil, fratii Cohen sunt nume care asigura succesul, iar noul « True Grit » nu poate face exceptie. Probabil cel mai bun western de la « The Unforgiven » al lui Clint Eastwood ( premiul Oscar pentru cel mai bun film in 1992), filmul fratilor Cohen pastreaza in mare parte scenariul originalului din ’69.

Jeff Bridges face un rol senzational , intruchipand personajul principal cu un plus de spectaculozitate fata de John Wayne. Rooster Cogburn, un serif violent, alcoolic, dar fermecator prin siguranta si tenacitatea cu care isi urmareste viitoarele victime, apare in viziunea filmului fratilor Cohen mai putin idealizat, mai putin erou. Lui Jeff Bridges rolul ii vine ca o manusa, continuand seria rolurilor sale perfecte din « The Fisher King », « The Big Lebowsky » sau « Wild Heart ». Matt Damon si Josh Brolin contribuie din plin la succesul filmului, la fel ca si tanara actrita Hailee Steinfeld.

Putine remake-uri cinematografice ating succesul filmului original.As indrazni sa spun ca pentru mine « True Grit » este primul exemplu de acest fel. Maiestria regizorilor e prima calitate pentru care acest film este o exceptie de la regula. Fratii Cohen ies din sfera filmelor lor si intra pe taramul unui gen din epoca de aur a Holywood-ului, westernul. Trecerea insa e naturala, plina de gratie si se bazeaza in mod deosebit pe excelenta alegere a actorilor, pe realismul debordant al scenelor si pe forta expresiva a dialogurilor. Scenariul generos potenteaza de asemenea jocul actorilor. In filmul fratilor Cohen asistam la o simbioza intre peisajele Texasului, forta interpretativa a actorilor si frumusetea unei actiuni ce abunda de dialog, suflet, viata si moarte.

O poveste sufocant de ingenios contruita si personaje ce iti raman in minte mult timp dupa vizionarea filmului. Atat. Restul e parerea de rau ca probabil « True Grit » , Jeff Bridges si Fratii Cohen nu vor reusi sa castige premiile.

E greu de crezut ca un remake western poate castiga, e greu de crezut ca Bridges poate repeta reusita din urma cu doi ani ( cand a castigat Oscarul pentru rol principal) . Cat despre regizori, ei au deja un Oscar castigat ( pentru « No country for old men » in 2007) si nu vad cum ar putea sa repete atat de curand acea victorie.

NOTA FILMULUI : 9.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu