luni, 10 ianuarie 2011

Oscar's 2011 "THE SOCIAL NETWORK" regia: David Fincher

Un film al lui David Fincher, indiferent de subiect, de actori, de succesul de casa, de nominalizari sau de parerile criticilor, merita cu siguranta sa fie vizionat cu atentia acordata marilor cineasti. Fincher este fara indoiala un regizor extraordinar, original si plin de vitalitate creatoare, autor al unor filme precum « Seven », « The Game », « Fight Club », « Zodiac » sau « The Curious Case of Benjamin Button ». Pornind de la acest reper, al regizorului David Fincher, ma asteptam ca mult discutatul « The Social Network » sa aiba toate caracteristicile filmelor sale de pana acum: suspans , ritm alert, flashback-uri ametitoare, personaje spectaculoase, povesti de viata captivante. N-a fost insa deloc asa...

« The Social Network » este un film-biografie, relativ previzibil, cu personaje realiste( firesc, fiind inspirate din realitate), dar monotone si apatice. Filmul dezbate crearea « fenomenului Facebook », cea mai populara retea de socializare pe internet. Actiunea filmului este foarte cursiva si realizarea lui este o mostra de modernitate in cinematografie, Fincher meritand din acest punct de vedere sa fie unul dintre favoritii la Oscarul pentru regie.

Personajul principal, Mark Zuckerberg, ( interpretat de Jesse Eisenberg) student la Harvard , un as al calculatorului, porneste in construirea retelei Facebook, ajutat de ideea unor colegi si ravasit de frustrarile si complexele sale. Parasit de iubita, neacceptat de « fratiile »elitiste si aristocrate ale universitatii Harvard, lipsit de prieteni, el gaseste sprijin in singurul loc unde se simte puternic : in fata calculatorului. Antipatic, afisand o superioritate distructiva atat pentru cei din jur cat mai ales pentru sine, personajul reuseste sa devina miliardar cu pretul indepartarii unicului prieten ( si co-fondator al companiei). Facebook-ul , folosit in prezent de peste 500 de milioane de oameni, ii aduce celebritate si bani, dar in final nu il transforma.

Construit cu rigurozitate atenta si centrat pe ideea genialitatii nascute din neputinta de a interactiona social, filmul are, in opinia mea, meritul de a creea premizele unor dezbateri. Vazut prin prisma unui membru al galaxiei Facebook, te indeamna la o reconfigurare a notiunii de « cont pe facebook ». Daca din furia unui inadaptat am ajuns sa fac parte dintr-o lume virtuala, care de fapt sprijina o socializare fictiva, poate ca a fi in in aceasta retea nu e neaparat o idee foarte buna.

In multimea de intrebari pe care te poate face acest film sa le pui propriei persoane sta forta sa.

In ce ma priveste, il apreciez ca fiind interesant, dar prea putin captivant, lipsit de vitalitatea creatiilor precedente ale lui Fincher. Cea mai mare calitate a filmului ramane pana in final regizorul...

NOTA FILMULUI : 7,5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu