sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Oscar's 2011 « INCEPTION » regia : Christopher Nolan

Poate cel mai original film al anului, « Inception » s-a bucurat de un mare succes de public si critica in 2010.Regizorul Christopher Nolan, englez, fan declarat al marelui Stanley Kubrick, un adept al tehnologiei in film, meticulos, atent la detalii, creaza prin « Inception » cel mai mare succes al sau.

Filmul este o imbinare interesanta de dinamica si inovatie, pornind de la o idee senzationala. Intr-o lume in care mintea umana poate fi influentat prin vis, un grup de profesionisti in aceasta tehnica, au misiunea de a implanta inceputul unei idei care sa schimbe decisiv viziunea despre afaceri a mostenitorului unui imperiu industrial. Dincolo de lupta economica foarte sofisticata intre corporatii, lupta personajului principal –Cobb, interpretat de Leonardo di Caprio este una pur personala. In incercarea de a trai intr-o lume ideala, construita in vis, el si sotia Mal sa au tranformat un univers paralel. Dupa o viata traita in acest fel, femeia ( personaj interpretat de frumoasa Marillon Cotillard) refuza sa se mai intoarca in lumea reala. Confuza si sceptica, ea are nevoie de un impuls, pentru a iesi din vis. Cand Cobb ii implanteaza ideea ca trebuie sa se sinucida pentru a iesi din acea lume, femeia reuseste sa revina in lumea reala. Dar ceea ce e posibil in vis, devine imposibil in realitate. Ceea ce te readuce la viata in vis poate sa te ucida in realitate. Pentru a se trezi era nevoie sa moara in vis. Ideea implantata insa se transforma, devine o obsesie ce creste si pune stapanire pe Mal. Aceasta ramane in continuare prizoniera ideii implantate in mintea ei: lumea in care traieste e ireala si doar prin moarte poate reveni in lumea adevarata. Finalul e tragic. Mal se sinucide sub privirile lui Cobb si il tranforma pe acesta intr-un fugar, cautat de autoritatile americane. Dorinta de a-si revedea copiii il face sa accepte propunerea unui om de afaceri japonez, de a implanta inceputul ideii in mintea rivalului in afaceri. In schimbul reusitei sale, acesta ii promite reintoarcerea in Statele Unite.

Filmul e un spectacol captivant, o actiune cursiva , ce te poarta in mai multe planuri. Uneori trecerile in mai multe etape ale visului sunt uluitoare, te provoaca la interpretari, la schimbari de atitudine. Atmosfera e insufletita si de efecte speciale si de o coloana sonora ce amplifica suspansul. Filmul are intriga, are viata, are personaje deosebite.

Si totusi, « Globurile de Aur » decernate in urma cu cateva zile nu l-au facut remarcat. Categoriile principale la care a fost nominalizat( cel mai bun film, regie si scenariu) au fost castigate de filmul lui Fincher, « The Social Network ».

Este de asteptat ca nici la Oscaruri situatia sa nu se schimbe prea mult pentru « Inception ».

NOTA FILMULUI : 9.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu