vineri, 7 ianuarie 2011

Oscar's 2011 « BLACK SWAN » regia : Darren Arronofsky

Arronofsky e unul dintre regizorii mei favoriti, asa incat rog sa fie acceptat subiectivismul acestor randuri. In urma cu aproape 10 ani am vazut « Pi », filmul sau de debut. Trecusera cativa ani de cand aparuse, in 1998, dar nu auzisem inca de tanarul regizor care transformase un buget de 60.000 de dolari intr-unul dintre cele mai puternice filme independente. Premiat la festivaluri si bucurandu-se de succes la public, « Pi » a adus si incasari importante. Claustofob si intunecat, antrenand obsesia paranoica a personajului principal intr-un carusel febril de emotii si stari conflictuale, filmul lui Darren Arronofsky m-a transformat instant intr-un fan al acestuia. Ulterior, am apreciat ca pe o capodopera a metamorfozei umane« Reqviem for a dream » si ca pe un film de o rara frumusete stilistica si ideatica ( dar foarte putin apreciat de public si critica) « The Fountain ». Desi cel mai mare succes l-a avut cu « The Wrestler » ( marele premiu la Venezia in 2008), raman la ideea ca celelalte trei sunt esentiale pentru viziunea creativa a lui Arronofsky.

Indiscutabil « Black Swan » marcheaza momentul maturizarii depline a regizorului, o excelenta combinatie de drama psihologica si thriller horror, construita meticulos si spectacular, accentuand personajul principal care detine un adevarat monopol asupra actiunii. Fidel viziunii sale cu privire la personaje diforme psihic, cu angoase si frustrari existentiale, dar care devin atragatoare pentru spectator, Arronofsky transforma un personaj ce poate fi catalogat la inceput ca fiind banal – o balerina a unui balet din New York, timida si complexata, intr-un reper al luptei pentru atingerea perfectiunii in arta.

Filmul are toate ingredientele necesare pentru a deveni premiat : o ideea interesanta, o realizare superba, un personaj principal senzational interpretat de Natalie Portman, imagine si montaj moderne, inovatoare, precum si o coloana sonora ce imbina clasicismul acordurilor lui Tchaikowski cu ritmurile muzicii lui Clint Mansell si a celor de la The Chemical Brothers.

Totusi, dupa parerea mea ( obiectiva de data aceastaa ) « Black Swan » imi pare foarte putin accesibil acestui stil « politicaly correct » care s-a instaurat in ultimii ani la decernarea Oscarurilor. Mai degraba imi pare un film de arta ce ar putea avea succes in Europa, unde inca cinematografia se bazeaza pe spiritualitatea genurilor cinematografice si nu pe abundenta de actiune, actualitate politica si efecte tehnice ca in Statele Unite.

Personal, imi doresc pentru Arronofski si Natalie Portman premiile pentru regie si pentru cea mai buna actrita in rol principal, ceea ce imi pare in acest moment posibil si realizabil.

NOTA FILMULUI : 9.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu