luni, 11 ianuarie 2010

JOEL & ETHAN COHEN


“Este usor sa ofensezi oamenii. Filmele noastre sunt pline de lucruri care nu sunt pe gustul oricui.” (Ethan Cohen)


Filme vazute: Blood Simple(1984), Barton Fink (1991) * Fargo (1996) * The Big Lebowski (1998) * O Brother, Where Art Thou? (2000) * The Ladykillers (2004) * No Country for Old Men (2007) * Burn After Reading (2008).

OBIECTIV: Fratii Cohen sunt printre cei mai premiati regizori, scenaristi si producatori ai ultimilor 3 decenii, cu peste 70 de premii la festivalurile internationale de film. Au castigat premiul Oscar pentru regie ( 2008) scenariu ( 1996 si 2008) si pentru cel mai bun film ( 2008), Marele Premiu la Cannes ( 1991) si Premiul pentru regie la Cannes ( 1991, 1996, 2001) , Globul de Aur pentru scenariu (2007) si premiul BAFTA pentru regie (2007). Numerosi actori prin rolurile facute in filmele lor ,au castigat de asemenea premii la aceste festivaluri.

SUBIECTIV: Cunoscuti in lumea filmului ca “Fratii Cohen”, Joel si Ethan formeaza impreuna prototipul ideal al regizorului-autor. Fiind in acelasi timp producatori ai operelor si excelenti scenaristi, fratii Cohen sunt in mod cert recunoscuti de critici si public printre inovatorii ultimilor 30 de ani ai cinematografiei.
Ciudate, excentrice, pline de vitalitate artistica, filmele marca –fratii Cohen sunt povesti ce te acapareaza, te fac sa devii imediat fan al “regizorului cu doua capete” ( cum sunt adesea numiti cei doi Cohen).
Originalitatea creative a fratilor Cohen se imbina perfect cu o sumedenie de stereotipuri pe care le intalnim frecvent in filmele lor, o expresie des intalnita tuturor “autorilor” adevarati ai filmului.
Filmele se desfasoara mereu intr-o locatie si un timp clar, definit chiar de la inceput. Situatile se desfasoara alert si se suprapun unor evenimente adeseori violente sau hilare. Personajele sunt ciudate , dar pastreaza o foarte mare doza de realism, iar dialogurile sunt pline de umor-negru si de ironie inteligenta. Banii sunt aproape un personaj principal al filmelor fratilor Cohen si se afla in centrul motivatiilor actiunii, iar violenta extrema se insinueaza perfect in desfasurarea povestirilor.
Ceea ce e cu siguranta un atuu al acestor filme este faptul ca spectatorul nu se poate plictisi traind alaturi de personajele celor doi. Muzica joaca de asemenea un rol esential in productiile Cohen, iar tehnicile de filmare intregesc distinctia de originalitate prin care se remarca opera lor.
La fel ca si alti mari regizori , fratii Cohen creeaza un univers usor de perceput ca atare de cei ce le sunt fani, iar anumiti actori sunt prezenti des in filmele lor (Steve Buscemi, Frances McDormand, George Clooney, John Turturo sau John Goodman), lucru ce aprofundeaza ideea de “filme de autor”.
Remarcabil este in acelasi timp faptul ca filmele Cohen se bucura nu doar de o recunoastere unanima din partea criticii americane si europene, dar si de succese in box-office. Arta fratilor Cohen este alaturata astfel spiritului commercial al lumii moderne, spectatorii de toate varstele, mai mult sau mai putin avizati, bucurandu-se din plin de povestirile acestor filme. Dar daca filmele comerciale pot avea si sensuri subliminale, profunde, acest lucru e pe deplin realizabil in prezent doar prin operele fratilor Cohen. Iar acest lucru ii face cu adevarat speciali.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu