joi, 14 ianuarie 2010


“Ceea ce ofera acum Hollywood-ul e otrava pura. In secolul al xx-lea acolo era un loc al artei adevarate, locul in care se pastra idealismul acestei lumi. Apoi, ca orice loc maret, a decazut. In cel mai rau mod cu putinta.” (Emir Kusturica)

Filme vazute: When Father Was Away on Business (1984) * Time of the Gypsies (1988) * Arizona Dream (1993) * Underground (1995) * Black Cat, White Cat (1998) * Maradona par Kusturica (2008).

OBIECTIV: Emir Kusturica e cel mai mare regizor sarb din istoria cinematografiei. A castigat Marele premiu la Cannes ( 1985 si 1995), premiul Fipresci ( 1981, 1985) premiul pentru regie la Cannes ( 1988), Premiul Cesar ( 2005), Marele Premiu la Venezia (1981) si Ursul de Argint la Berlin (1993).

SUBIECTIV: Cand am vazut pentru prima oara un film al lui Kusturica (“ Underground”, in 1998) am fost pur si simplu hipnotizat de forta mesajului sau, de coeziunea artistica dintre imagine, cuvant si simbol. Prin Emir Kusturica cinematografia din Balcani reuseste sa castige o lume intreaga, pastrand insa pentru noi, cei de aici, un plus de savoare. Fiindca doar un balcanic poate intelege cu adevarat sufletul filmelor lui Kusturica, curat si rebel totodata, uimitor prin profunzime, generos prin inteligenta umorului si prin forta sentimentelor.
La filmele lui Kusturica se rade cu lacrimi si se plange zambind. Se traieste o viata paralela, necunoscuta pana atunci. Palpitante prin actiuni si structura, creatiile regizorului sarb impresioneaza prin emotia pe care finalurile o revarsa in inimile spectatorului.
Personajele sunt complexe. Au umor , dar si o adancime a firii, a trairii. Sunt cand cuprinse de extazuri frenetice, cand de pasiuni incandescente. Filmul lui Kusturica e o simfonie pentru inima si minte, mereu intortocheat si neverosimil, mereu nestatornic si involburat.
In spatele realitatii filmul lui Kusturica ascunde alegorii istorice si politice, interventii mistice si supranaturale. Umorul are ceva din Chaplin, atmosfera suprarealista ceva din Bunuel sau Tarkovski, constructia realista ceva din De Sica sau Visconti. Peste toate insa se suprapune personalitatea regizorala si viziunea cu totul originala a balcanicului Emir. Charismatice si onirice, pline de nerv si de puls, operele genialului sarb se insinueaza precum un fluviu inconjurat de munti inzapeziti si paduri de brad spre marea din ochii privitorilor.
Filmele lui Kusturica abunda de miscare, de cantec, de lumina, dar ascund si drame, neputinte, deliruri. Ele ne impartasesc povesti despre viata si moarte, despre iubire si ura, despre realitate si visare, despre razboi si pace.
Dincolo de film insa Kusturica este pentru mine nu doar un regizor extraordinar. E mult mai mult. E ultimul iugoslav si cel dintai dintre sarbi.

3 comentarii:

  1. Emirul Serbiei Mari, bard al unui popor demn, sfâşiat de lupte fraticide şi trădări în genul clasicelor tragedii eline, devenind într-un spaţiu sfânt al ortodoxiei.Un geniu în a cărui viziune se contopesc resemnarea slavă şi pasiunea clocotitoare a balcanilor, un trubadur de pe tărâmul legendar al cnejilor...

    RăspundețiȘtergere
  2. Kusturica este muuult muult supraevaluat.

    RăspundețiȘtergere
  3. "Arizona dream" primul film a lui Kusturica pe care l-am vazut.A fost dragoste la prima vizionare :) De fapt este un film pe care poti sa-l iubesti sau poti sa-l urasti dar este imposibil sa-ti ramana indiferent.Scene ce-ti dau fiori,dialoguri fara nici o logica narativa,zeci si zeci de elemente ce te invadeaza intr-o lume plina de poezie si vis...a reusit pur si simplu sa puna in scena nebunia si irationalitatea care este in fiecare dintre noi.Trebuie sa ai ceva din inocenta copilariei ca sa poti patrunde in lumea lui Kusturica.Ador absurditatea povestii,personajele bizare ce cauta doar sa-si implineasca visele ...Personal l-am interiorizat complet si l-am iubit pe Kusturica.Si cum as fi putut sa n-o fac?("Whenever I try to remember my dreams, I always turn 'em into stories. But dreams are like life. You can't catch it with your hands because you can't catch something you don't really see. If you believe in your dreams, you could be sure that any force, a tornado, a volcano or a typhoon, wouldn't be able to knock you out of love; because love exists on its own. " sau "Most people think I count fish,but I don't.I look at their souls, their dreams and then I let them into my dreams...I've never caught a fish in a lie,and I've never seen a fish
    swim in the shit that human people do...That's why I love my work."...NO COMMENT
    Desi l-am vazut de 4 sau 5 ori ,mi-ai trezit pofta sa-l mai vad o data :))
    "Underground"-superb ,in plus subsolul din Belgrad te face sa te gandesti la situatia in care ne gasim astazi ...ingopati de vii fara sa realizam asta,la mila unui sistem informatic ce ne bombardeaza cu stiri despre ce se intampla "acolo sus" si ce ar trebui sa facem sa supravietuim.
    "Black Cat White Cat"-Kusturica este printre putinii regizori ce ar putea sa te faca sa iubesti aceasta lume pe care in mod normal o respingem...o comedie superba ca sa nu mai vorbim de muzica lui Bregovic
    Restul TREBUIE sa le vad!!

    RăspundețiȘtergere