joi, 2 februarie 2012

OSCAR 2012

The Artist

Sa faci un film alb-negru,mut, in anul 2011, pare la prima vedere o idée perdanta din punct de vedere comercial. In urma cu cateva saptamani, in Liverpool , mai multi tineri au solicitat conducerii cinematografului sa le fie returnat pretul biletului, dupa ce “s-au chinuit” pentru un sfert de ora sa priveasca acest film. Ei au sustinut ca au fost indusi in eroare, nefiind atentionati ca filmul este alb-negru si pe deasupra fara cuvinte. Sunt sigur ca multi, prea multi poate, vor considera acest film o excentricitate fara sens, la fel ca tinerii englezi despre care spuneam mai sus. Si totusi…

Dupa ce am vazut zeci de filme mute si sute de filme alb-negru,cred ca “The Artist” este o excelenta reintoarcere la formele esentiale ale cinematografului, la emotia simpla, purificatoare si plina de farmec a primelor filme. Daca nu am cunoaste cativa dintre actorii ce se reinventeaza in acest film si nu am stii ca a fost realizat in 2011, filmul ar trece fara problem ca o autentica pelicula din anii ’20 ai secolului trecut. Un amestec inedit de comedie, actiune si drama il face acaparator pentru cei ce pot trece peste dificultatea de a forta limitele perceptiei cu care suntem obisnuiti, aceea a sonorului si a culorii. Intr-o lume 3D, a efectelor speciale, a momentelor de tensiune indusa si cautata uneori obstinent, a sexualitatii fara inhibitii, a ideilor putine si fixe, a “ corectitudinii politice”, a deschiderii catre “Bollywood”, filmul lui Michael Hazanavicius contrasteaza profund , total. El reprezinta o forma de reintegrare in epoca “cinema-ului de aur” a studiourilor de la Hollywood, o picatura de stralucire pierduta in era comecialului.

E greu de descris in cateva cuvinte amalgamul de trairi pe care acest film le propune. Miscarea si gesturile actorilor, accentul pus pe sentimentul transmis in mod direct, vizual, fara cuvinte si fara explicatii subliminale, il pot face usor ezoteric pentru spectatorii nedeprinsi cu acest gen. Nu e simplu sa intelegi cu adevarat un film fara cuvinte, ce exploateaza intr-o ora si jumatate de imagini o lume plina de emotii, de suflet, de viata. Filmul mut are profunzime, nu poate fi perceput in mod natural de toti. Pentru cei ce au reusit sa traiasca drama razboiului in “All quiet on the Western Front” al lui Mileston, au ras la “The General” al lui Keaton sau au plans la “The Passion of Joan of Arc” al lui Dreyer, au fost prezenti in lumea din “Metropolis”-ul lui Lang sau a “Crucisatorului Potemkin” al lui Eisenstein, acest film este o minunatie.

“The Artist” candideaza la 10 premii Oscar, inclusiv pentr u cel mai bun film, regie, actor in rol principal ( Jean Dujardin), actrita in rol secundar(Berenice Bejo) si scenariu original.

NOTA FILMULUI: 9,5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu