miercuri, 21 ianuarie 2015

Oscar 2015 : THE GRAND BUDAPEST HOTEL - regia Wes Anderson


Ce as putea spune despre aceasta capodopera cinematografica?


Labirint inepuizabil de subtilitati gingase, de sensibilitati subliminale si de frivolitati simpatice. Un ingenious puzzle de actiuni , stari si personaje fabuloase ce  dinamizeaza permanent povestirea. Filmul are o constructie la prima vedere alambicata, dar atat de cursiva incat devine repede seducatoare pentru spectatorul avizat. Scenele  se infiripa natural, precum notele unei partituri perfecte. Povestile spuse de Wes Anderson surprind intodeauna. Au umor, dar  si o doza importanta de melancolie. Sunt in acelasi timp jucause, vesele,  efervescente, pe cat sunt de nebunesti si imposibile.         


Fictiunea se impleteste insa atat de armonios incat uneori iti doresti sa traiesti in lumea imaginata de Wes. O lume in care personajele depasesc mai mereu obstacole neasteptate, isi urmaresc asiduu scopurile si isi depasesc constant limitele. Dincolo de avalansa de gaguri ce te tine mereu cu zambetul pe buze,  filmul ascunde o complexitate aproape extenuanta la prima vizionare. Descoperim patru momente temporale ce ne transpun tot mai mult in trecut si cinci capitole care se deschid rand pe rand in fata noastra. Suntem parca in fata unor papusi-jucarele rusesti din lemn si asteptam sa descoperim surpriza din ultima. Retraim o istorie trasformata in fictiune nuantata pentru a da contur si sens intrigii. 


Evident ca atrage si modul in care este construit vizual si filmat de Anderson in modul sau atat de personal . Nostalgia si sentimentul indepartarii ireparabile de lumea aristocratiei dau profunzime unui film in care intriga e una de film de actiune, cu un sir de crime ce se cer rezolvate in final. Poate parea un film-noir, dar e cel mai poetic si colorat film-noir. Dinamic, profund, structurat in multiple planuri de interpretare.


Mai presus de orice analiza, Anderson are o originalitate debordanta. El si-a creat in ultimul deceniu un stil inconfundabil, inabordabil pentru unii cinefili, dar atat de admirat de fanii sai. Printre acestia din urma va marturisesc ca ma aflu si eu.Asa cum sunt convins ca sunt si actorii exceptionali care se afla in distributia filmului sau si pe care ma simt obligat sa ii insir aici : Ralph Fiennes,  Adrien  Brody, Bill Murray, Haŕvey Keitel, Edward Norton, Willem Defoe, Jude Law, F.Murray Abraham, Jeff Goldblum, Tom Wilkinson, Tilda Swindon, Saoirse Ronan, Owen Wilson, Mathieu Amalric sau Lea Seydoux. Ce spuneti de asemenea nume? 
Eu zic ca merita pe deplin sa ii vedeti pe toti intr-un film fenomenal, The Grand Budapest Hotel al genialului Wes Anderson.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu